Az aggteleki Baradla-barlang az őskorban

2015-ben az ELTE BTK Régészettudományi Intézete új kutatásokat kezdett Magyarország régészeti szempontból legösszetettebb barlangjában az aggteleki Baradla-barlangban. A 2015-ös és 2016-os fémkereső-műszeres felderítésnek majd a 2019-es ásatásoknak köszönhetően új megközelítésben értelmezhető ez a ma is titokzatos hatást keltő tér.

Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársa újkőkori edényeket tár fel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.

a

Úgy tűnik, a barlang két korszakban – a középső újkőkorban és a bronzkor kései szakaszában – is olyan különleges rituális helyszín volt, ahová távoli térségekből érkeztek embercsoportok, hogy ünnepélyeken és szertartásokon vegyenek részt.

Munkánk során egy újkőkorban használt barlangi teret sikerült feltárnunk, emellett felderítettünk egy késő bronzkori, bronzékszerekből álló kincsleletet, valamint több mint 30 bronz és vaskori fémtárgyat.

A kutatás vezető munkatársai: Holl Balázs, Nyírő Artúr Ádám, V. Szabó Gábor

a

 

Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársa késő bronzkori kincsegyüttes feltárását végzi az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.