• Virtuális régészeti kiállítások, online múzeumok

  • 2020.05.06. 8:50 - Ásónyomon
  hallgatókörökségvédelem

  Régészhallgatóink ajánlják a karantén idejére

  A Régészeti muzeológia kurzus (2019/20/2 BBN-REG-234 01) harmadéves BA-s hallgatóinak az volt a feladatuk, hogy nézzenek meg néhány jól ismert és a világhálón is pörgő ajánlatot a virtuális múzeumokról és on-line kiállításokról. Ezek alapján keressenek hasonló, vagy teljesen más magyar vagy külföldi honlapokat és írják le egy-két mondatban, miért ajánlják másoknak. A válaszadásra a Teams felületén kidolgozott feladatlapon került sor. Vannak olyan helyek is, melyeket többen is figyelemre méltónak találtak. És akkor íme a válaszok és az ajánlások – régészeti, történeti és képzőművészeti kiállításokról és múzeumokról.

  Az ajánlásokat készítette:

  Ádám Réka, Barcsi Marcell, Derzsi Piroska, Dudás Réka, Ekker Ármin Boldizsár, Ekrik Ákos, Halász Luca, Kádár Johanna, Kósa Titanilla, Kovács Gizella, Králik Dóra Tekla, Midrák György, Mogyorós Péter, Pillik Bertalan, Róm Michal, Szederkényi Róbert

  a

  MAGYARORSZÁGRÓL

  Déri Múzeum, Debrecen

  A debreceni Déri múzeum oldalán található kisfilmek közül a Kerek világ, avagy élet az avar jurtában címűt ajánlanám, mert a kiállításokon látható kész berendezések mögé láthatunk segítségével, az építési folyamat bemutatása is nagyon fontos.

  Damjanich János Múzeum, Szolnok

  A szolnoki Damjanich János Múzeum szakemberei a kiállítási terekben forgatott kisfilmekkel egyszerre bővítik ismereteink körét, valamint hozzák közel hozzánk magát a múzeum épületét és a kiállítások légkörét is.

  Erkel Ferenc Emlékház, Gyula

  Felemelő azt látni, hogy a kisebb (szülő)városi múzeumok is megvalósították a virtuális kiállításlátogatást.

  Herman Ottó Múzeum, Miskolc

  A múzeum digitalizálta 2014-es év kiállítása díjat nyert "Elit Alakulat" nevű állandó kiállítását. Leleteken kívül a sírokról és elhunytakról készült 3D rekonstrukciók is megtekinthetőek.

  Iseum Savariense, Szombathely

  Az egykori Isis-szentély mellett fekvő felújított épületet rendezték be kiállítótérnek, ahol leginkább az Iseum területén zajló feltárások anyagát helyezték el, illetve egyéb kultuszcselekményekhez kapcsolódó tárgyakat is.

  Matrica Múzeum, Százhalombatta

  A teljes kiállítás online megtekinthető, a termek korszak és témakör szerint választhatóak. A tárgyak kiemelhetőek, hozzájuk leírás is tartozik.

  Janus Pannonius Múzeum, Pécs

  Itt ugyan nincsen online tárlat látogatási lehetőség, de nagyon érdekes cikkek, képek, tartalmak vannak az oldalon amit érdemes megnézni mindenképpen.

  Savaria Múzeum, Szombathely

  A múzeum kiállítóterei (különösen a római kori) az elmúlt években került felújításra, így nagyon modern elrendezés jellemzi. A honlapon és a Facebook felületükön pedig folyamatosan érdekességekkel és újdonságokkal látják el a látogatókat/érdeklődőket, emellett történelmi sétákat is gyakran szerveznek különböző tematikákkal.

  Soproni Múzeum, Sopron

  A soproni Fő téren álló Fabricius-házban található a régészeti kiállítás. A nagyon izgalmas műemlékbe leginkább a Capitoliumi triász vonzza a látogatókat. A honlapon, illetve a Facebook oldalon pedig itt is - a vírusjárvány ideje alatt is - érdekes posztokkal hívják fel a figyelmet többek között arra, hogy mit csinálnak a régészek a múzeumban.

  Tragor Ignác Múzeum, Vác

  A váci múzeum leginkább a településen előkerült és itt kiállított múmiákról lehet ismert, ám emellett a város középkori hagyatéka is megtekinthető a különböző kiállító termekben. Online felületeiken időutazás jelleggel visszatekintést nyújtanak az érdeklődőknek a település történetéből.

  A NAGYVILÁGBÓL

  Akropolisz Múzeum, Athén

  Részletes leírások találhatóak itt az athéni akropoliszon zajló feltárásokról és a feltárt épületekről, sok képpel.

  Australian Museum, Sidney

  A múzeum létrehozott egy virtuális túra programot, amelyben a kiállítások egy része megtekinthető. A kiállítás főleg természettudományi, ami mellett néprajzi és régészeti leleteket is bemutatnak.

  Biskupin (Lengyelország)

  A vaskori Biskupin helyén rekonstruálva lett egy részlete a településnek, ezt lehet végig járni, illetve egy (két) helyen belesni a berendezett házakba is. Sajnos a bejárhatóság elég korlátozott, de azért így is érdekes rajta egyszer végignézni.

  Carnuntum, Petronell-Carnuntum

  Carnuntum egykori római városi hangulatát idézi a régészeti park, ahol berendezett épületek mellett a megmaradt falakat is rekonstruálva láthatja a látogató. A múzeum kiállítótermeiben pedig az előkerült leletanyagot is meg lehet tekinteni.

  Dán Nemzeti Múzeum, Koppenhága

  Nagyjából végignézhető rajta az egész múzeum virtuálisan. Én az őskori kiállítást (paleolitikumtól a viking korig) választottam ide, főleg mert ehhez volt szerencsém élőben is, és akkor nagyon megfogott. Előnye, hogy a szövegek egészen olvashatóak, és angolul is megvannak.

  Ermitázs, Szentpétervár

  Az orosz állami múzeum oldalán az alaprajzon megjelenített számok segítségével tervezhetünk túrát és barangolhatjuk be a panorámafelvételes kiállítási terek mindegyikét, továbbá a műtárgykeresőben a kiválasztott tárgyak történetét, múzeumon belüli pontos helyét ismerhetjük meg.

  Virtuális túrát tehetünk az épületben nagyon jó felbontásban. Mindig egy adott pontból forgathatjuk a képet. Hátrány, hogy nem közelíthetünk rá semmire sem és egy szobán belül a forgatáson kívül nem mozoghatunk. Jó dolog viszont, hogy minden teremnél kaphatunk plusz infókat az adott helyiségről/kiállításról, ha rákattintunk az info gombra.

  A világ egyik legnagyobb múzeuma, termenként végig lehet nézni panorámaképekben. Két probléma van vele, meghatározott pontokból van felvéve, így vannak tárolók, amik nemigazán látszódnak, illetve nagyon rá kell közelíteni, és a képminőség annyira nem jó. A másik probléma, hogy a szövegek csak oroszul vannak, és nem is igazán látszódnak, igaz pár tárgyhoz van információs ablak, de azok sem minden estben tartalmaznak alapinformációkon kívül többet (de legalább angolul is olvashatók).

  Görög Nemzeti Régészeti Múzeum, Athén

  Képanyaggal mutatja be a tárgyakat és rövid magyarázatokban összefoglalja a bizonyos csoportokat, illetve magyarázatokat ad néhány tárgyhoz.

  Guggenheim Múzeum, New York

  A galériák, megvalósíthatóság terén szerintem könnyebb helyzetben vannak, mint a múzeumok, ezért is tettem be ezt a múzeumot.

  Kelsey Museum of Archaeology, Michigan

  Több különálló kiállítás megtekinthető képekkel és hozzá tartozó leírásokkal.

  Teljesen eltérő koncepció a legtöbb virtuális kiállításhoz képest. Itt nem azon van a hangsúly, hogy egy adott teremben körbe nézhessünk, nincs is erre lehetőség. Kicsit olyan, mintha egy adott kiállítás ismeretanyagát kigyűjtötték volna a kiállításról származó képekkel illusztrálva. Információ szempontjából itt többet kapunk, mint a többinél, viszont nem adja meg a „személyes” körbejárás érzetét. Azért hasznos, mert régebbi, már nem létező kiállításokat is végignézhetünk itt.

  Kínai Nemzeti Múzeum, Peking

  Virtuálisan bejárható a múzeum „A Tang dinasztia dicsősége” című kiállítása. Az információk a tárgyakról kínaiul jelennek meg, de a kiállítás így is érdekes.

  Metropolitan Múzeum, New York

  A világhírű múzeumok egyike, igazából azért került be, mert nem találtam a listán.

  Sok kiállított tárgyról van kép és leírás a honlapon.

  Válogathatunk a különböző témájú kiállítások, terek között. Itt automatikusan mozog a kamera és megy körbe a kiállításon majd egy-két ponton megáll. A túra alatt 4 irányba tudjuk forgatni a kamerát. Inkább átfogó kép alkotható a túra alapján. Leírások, további infók ebben a túrában nincsenek

  Museo Pio Clementino / Vatikáni Múzeum, Róma

  Jól kezelhető online platformján a múzeum belső terén, kazettás kupoláján túl, görög és római szobrászati emlékek (pl. belvederei Venus, Apollo Sauroktonos másolat) válnak befogadhatóvá.

  Sixtus kápolna, így akár sokkal több ember láthatja a képet, akiknek lehet, nem lenne lehetősége el menni személyesen megnézni a kápolnát.

  A termeket videóanyaggal mutatja be. A régészeti lelőhelyeket pedig „körbe lehet járni” (pl.: Via Triumphalis).

  A különböző termek bejárhatóak, 360°-os látószöggel, fel- és lefelé is nézhetünk, valamint VR funkció is választható, egészen valósághű.

  A múzeumban látható túlzsúfoltságot jól lehet ezzel az online kiállítással kompenzálni.

  Olyan érzést kelt, mintha személyesen járnánk végig a kiállításokat. Nagyon jó minőségű a felbontás még nagyításnál is. Extraként létrehoztak egy olyan lehetőséget is, hogy VR szemüvegben is körbe lehessen nézni, ami fokozza a személyes jelenlét érzetét.

  Szeretnék majd eljutni ide, addig is online nézegetem.

  Museum of Arts, Boston

  Betekintést enged a múzeum épületébe, többek között egyiptomi, görög váza- (pl. Pán-festő névadó vázája), görög és római szobor- és relief-, modern és impresszionista (pl. W. Merritt Chase, J. Singer Sargent, P.-A. Renoire, E. Manet, C. Monet, E. Degas, C. Pissaro, P. Cézanne) képgyűjteményébe. Az olvashatatlan tárgyleírások és kitakart tárgyak elvesznek a múzeumi élményből

  NASA

  Személy szerint nagyon érdekesnek találom az űrkutatást is, ezért a NASA Museum igen érdekes információkat tud nyújtani.

  Az űrkutatást kedvelő embereknek lehetnek nagyon hasznosak ezek a kiállítások.

  Naturhistorisches Museum, Bécs

  A múzeum digitalizálta a természettudományi és régészeti kiállításait.

  Paul Getty Villa, Malibu

  Amellett, hogy elérhetővé tette leletanyagát és a múzeumi kiadványokat is, két online, rövid, szöveggel és képekkel ellátott kiállítást hozott létre. A kiállítások reneszánsz miniatúrák által konzervált, köznapi témákat dolgoznak fel: halál, lakoma.

  Pinacoteca di Brera, Milánó

  A 14–19. század legkiemelkedőbb festményei elérhetők nagyon jó felbontásban.

  Pompeii

  Erről nem találtam olyan tipikus virtual tour-t, de képeket lehet nézegetni a látványosságokról, illetve leírás és információ is van egyes helyekről. Ha a vírus nem jött volna, ez lenne az úticélom a nyáron. A képek tartják bennem a lelket, remélem, mielőbb eljutok ide.

  Rijksmuseum, Amszterdam

  Online felületén lehetőség nyílik a múzeum belső terének saját ütemű bejárására. A virtuális tér kiváló minősége lehetővé teszi, hogy a fő-és alcímek, bevezető és tematikus szövegek, illetve tárgyleírások is jól olvashatóak legyenek, többnyelvű hangfájlok kíséretében. A platformon a múzeum talán leghíresebb terme szemlélhető, a művészeti értelemben vett holland aranykor festőművészeinek munkáival (többek között: Rembrand, Vermeer, J. H. Steen, F. Hals, P. Codde).

  Salvador Dalí Múzeum, Fiugeres

  Bár ez nem régészeti jellegű kiállítás, nagyon érdekes, és az egész épületet be lehet járni online.

  Skara Brae (Nagy-Britannia; Orkney-szigetek)

  Pár kameraállásból megtekinthető a neolitikus településen kialakított szabadtéri bemutatóhely, rekonstruált házbelső is van. Pozitívuma, hogy vannak elolvasható információs ablakok.

  Smithsonian Múzeum, Washington

  Gyerekeket jól be lehet vonzani az ebben a múzeumban készült filmmel (Éjszaka a múzeumban)-

  Sopot "Stronghold" (Lengyelország)

  Egy kora középkori erődített település rekonstrukciója Gdansk mellett. Végig járható a felépített skanzen, illetve meg lehet nézni a múzeumot is, bár itt sem minden tároló látszódik, illetve információs szöveg is csak lengyelül vannak, és nem minden esetben olvashatóak.

  Stonehenge

  Stonhenge az a hely, amit már láttam személyesen, ezért egy online tour segítségével jól fel lehet idézni az emlékeket. Iitt online lehetőség nyílik arra, amire személyesen nem: a kövek között nézelődni. Illetve rengeteg információt lehet olvasni magáról Stonehengeről.

  Szlovák Nemzeti Múzeum, Pozsony

  Színvonalas oldal, jól kereshető.

  Tokyo National Museum, Tokió

  A múzeum online is elérhetővé tette a távolkeleti történelemmel, kultúrával és művészetével kapcsolatos kiállításainak tárgyait.

  Tunnel: The Archaeology of Crossrail

  Museum of London Docklands régészeti kiállítása. Az egész kiállítás 360°-os látószöggel bejárható, tárgyak külön kiemelve is szerepelnek, hozzá kapcsolódóan pedig szövegek és videók is a munkálatokról.

  Uffizi Képtár, Firenze

  J. P. Getty Museumhoz hasonlóan rövid lélegzetvételű tematikus online kiállításokat hozott létre. A kiállításokat frappáns nevekkel ruházták fel: Non per foco ma per divin'arte - Dante visszhangja az Uffizi Galériában, Az angyalok fényében (itáliai reneszánsz festészet), Traianus nyomában (Traiánus kori szobrászat).

  Van Gogh Múzeum, Amszterdam

  Jó minőségben lehet nézni Van Gogh képeit – nagyon igényes, kidolgozott.

  Warwick Castle Virtual Tours

  Nem régészeti kiállítás, viszont mindenképpen szeretném megemlíteni, mert szerintem az egyik legrészletesebb virtuális kiállítás. Az épület minden kis zugához el lehet jutni virtuálisan. Egy helyiség bármely pontjához közelíthetünk anélkül, hogy a kép minősége romlana. Olyan érzést kelt, mintha mi magunk is ott lennénk a szobában. Adott helyeken érdekes infókat olvashatunk pl. egy adott helyiség funkciójával kapcsolatban. Ezek a pontok mindig felvillannak, hogy jelezzék, ha ide kattintunk további infókat kapunk. Egyik nagy kedvencem a „Dollshouse View” ahol kicsiben, 3D-ben láthatjuk az egész épületet. Sok kiállítás példát vehetne ennek az online kiállításnak a koncepciójáról és minőségéről.

     

  Anders Alexandra