• Marek Nowak és Magdalena Moskal-del Hoyo előadásai Intézetünkben

  • 2018.12.08. 8:59
  Meghívó

  December 10-én délután 4 órakor Intézetünk könyvtárában kerül sor Dr. Marek Nowak The main points of the neolithization processes in Polish territories és Dr. Magdalena Moskal-del Hoyo Wood charcoals of archaeological sites - tracking prehistoric human activity and reconstructing woodland vegetation című előadására.

   

  Marek Nowak a krakkói Jagelló Egyetem Régészeti Intézetének egyetemi docense. Oktatói és publikációs tevékenysége során a mezolitikum–neolitikum átmenetének kérdéseivel, valamint Közép-Európa neolitikumával, és ezen belül is főleg a tölcséres szájú edények kultúrájával foglalkozik. Kutatói érdeklődése a környezeti- és településrégészet témakörére is kiterjed. Számos lengyel és nemzetközi projektben vett részt; több mint 100 tanulmányt, köztük önálló könyveket jelentett meg. Jelenleg a lengyel területek Kr. e. 6–4. évezredi történetével foglalkozó monográfián dolgozik.

     

  Magdalena Moskal-del Hoyo etnológia és régészet szakon végzett a krakkói Jagelló Egyetemen, majd Spanyolországban, a Valencia Egyetemen szerzett PhD fokozatot. Kutatói érdeklődésének középpontjában az elmúlt idők erdős vegetációjának rekonstrukciója áll; pleisztocén és holocén korú, természetes vagy régészeti lelőhelyekről származó faszén- és famaradványok segítségével. Tevékenysége során főleg lengyel lelőhelyekkel foglalkozott, de Magyarországról, Szlovákiából, Görögországból, Németországból, Izraelből és Ciprusról származó növényi mikro maradványokat is elemzett. Több mint 40 tudományos tanulmányt publikált. Vezetője volt két, a Lengyel Tudományos Központ által támogatott projektnek. Jelenleg a Lengyel Tudományos Akadémia W. Szefer Intézetében működő Paleobotanikai Osztály kutatója Krakkóban.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!