• ELTE-sek a barlangban. Intézetünk újabb kutatásai a Baradla-barlangban

  • 2019.07.16. 20:29
  Ásatásbronzkorneolitikum

  Az ELTE Régészettudományi Intézete az Aggteleki Nemzeti Park támogatásával megelőző feltárást végzett a Kárpát-medence legnagyobb és legösszetettebb barlangi régészeti lelőhelyén a Baradla-barlangban. A régészek a barlang turisztikai fejlesztéséhez kapcsolódó építkezések miatt a bejárattól 250 méter távolságra, a Róka-ágba vezető folyósokon és az egykori Biológiai-labornak helyet adó kisebb teremben dolgoztak.

  A Szabó Gábor egyetemi docens által vezetett feltárás nem várt eredményeket hozott: egy mésztufa réteg alatt érintetlenül őrződtek meg a barlangi tereket használó középső újkőkori (Kr.e. 5000) emberek emlékei. A régészeknek összeroppant edényeket, rituális étkezések maradványait, csiszolt kőbaltákat és obszidián eszközöket sikerült kibontani és dokumentálni a barlangi termek padlóján és sziklái között.

  A barlangi terek kutatása során egy késő bronzkori kincslelet is előkerült. A 3400 éves ékszereket rituális felajánlásként rejthették el a hatalmas kőtömbök közé.

  Hasonló méretű, dokumentált régészeti kutatás a barlangban ezidáig még nem történt. Az új eredményeknek köszönhetően a régészek a korábbinál sokkal differenciáltabb képet alkothatnak arról, hogy mire használhatták az ősi korok emberei hazánk egyik legszebb barlangjának belső tereit.

  a

  Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársa leleteket fényképez az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.

  a

  Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársa újkőkori edényeket tár fel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.

  a

  Az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársa késő bronzkori kincsegyüttes feltárását végzi az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal közösen végzett ásatásukon az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.

  a

  Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ELTE Régészettudományi Intézet közös ásatásán fellelt középső újkőkori díszedény az aggteleki Baradla-barlangban 2019. július 9-én. A barlang Európa egyik leggazdagabb lelőhelye az újkőkori és a késői bronzkori leleteknek.