• Intézetünk az EAA 2020. évi virtuális konferencia szervezői között

  • 2020.09.25. 17:28
  eseményekkonferencia

  Közel másfél ezer előadással, nagy érdeklődés mellett lezajlott az Európai Régészek Szövetsége első online éves találkozója. A járvány miatt idén elmaradt budapesti találkozót a nemzetközi szervezet döntése alapján az ELTE 2022-ben megrendezheti. Az Európai Régészek Szövetsége (European Association of Archaeologists / EAA) mintegy 2600 bejelentkezett résztvevővel 2020 augusztusában Budapesten rendezte volna meg XXVI. éves találkozóját az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésében.

  A COVID-19 vírus megjelenése és a pandémiás helyzet okozta korlátozások miatt azonban le kellett mondani a személyes találkozásról, az EAA szervezőivel egyetértésben az Eötvös Loránd Tudományegyetem majd 2022-ben adhat otthont e nemzetközi szinten is kiemelkedő eseménynek. Ugyanakkor az EAA és tagsága úgy döntött, hogy az élet nem állhat meg, hiszen a folytatódó tudományos kutatások eredményeit meg kell osztani, és nagy igény van azok megbeszélésére és megvitatására is. Ezért az Európai Régészek Szövetsége – történetében először – a virtuális térben tartotta meg hagyományos éves találkozóját. A konferencia az új formában is rendkívül sikeres volt – mintegy 170 szekcióban 1400 előadás hangzott el augusztus 24. és 30. között. A szervezők a Hopin platformot választották, amely egy időben több tucat szekciót tudott kezelni több száz résztvevővel, lehetőséget adva arra is, hogy a munkába hallgatóként és hozzászólóként is be lehessen kapcsolódni.

  A szokatlan és újszerű kezdeményezésben az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársai is nagy számban vettek részt. A  találkozó tudományos tartalmáért és színvonaláért felelős 11 tagú tudományos bizottság egyik tagja Rácz Zsófia egyetemi adjunktus, elnöke pedig Anders Alexandra tudományos főmunkatárs volt, aki a megnyitó ünnepségen is köszöntőt mondott.

  Az Intézet oktatói és kutatói négy szekció szervezésében vettek részt: Csippán Péter és Antony Borel a Morphological diversity in archaeology. Data exploration and visualization by geometric morphometrics, Füzesi András a Neolithic and Bronze Age tells and their networks in the Carpathian basin and beyond, Mester Zsolt a Late Neanderthals of the Middle Danube basin in Central European context: cultural variability, interregional contacts, developmental capacities [PAM], Vida Tivadar a Mobility and population transformation in the Migration Period and Early Middle Ages: changing societies and identities szekció előkészítését vállalta.

  Az Intézetben folyó kutatások eredményeiről 20, zömében többszerzős előadás hangzott el (Anders Alexandra, Antony Borel, Czajlik Zoltán, Csippán Péter, Faragó Norbert, Fejér Eszter, Füzesi András, Juhász Lajos, Koncz István, Mester Zsolt, Mordovin Maxim, Nagy Szabolcs Balázs, Novinszki-Groma Katalin, Rácz Zsófia, Racky Pál, Sebők Katalin, Siklósi Zsuzsanna, Simon Bence, Tóth Zsuzsanna, Vandlik Katalin, Vida Tivadar). Szekciók elnöklését és levezetését Anders Alexandra, Bartus Dávid, Mester Zsolt és Rácz Zsófia vállalta. Az Intézet számára külön örömöt jelentett, hogy MA- (Hegedűs Zsuzsa) és PhD-hallgatói (Joháczi Szilvia, Kósa Polett, Rakonczay Rita) is részt vettek a konferencián.

  A magyar régészet sikere is, hogy az éves konferencia keretében az EAA elnökévé választották Bánffy Esztert, a frankfurti Römisch-Germanische Komission igazgatóját, aki már két évtizede az ELTE Régészeti Doktori Programjának külső tagja. A szekciók zökkenőmentes lebonyolítását folyamatosan segítették önkéntesek, közöttük Benes Anita és Joháczi Szilvia PhD-ösztöndíjas hallgatók; beszámolójukat a Régészettudományi Intézet blogján olvashatjuk. A rögzített előadások fölkerülnek az Európai Régészek Szövetsége Youtube csatornájára is, még inkább segítve a kutatási eredmények széles körben való terjesztését.

  A Régészettudományi Intézet munkatársai remélik, hogy 2021-ben az ELTE-n személyesen is találkozhatnak a világ minden részéből összesereglett kutatótársaikkal, és megmutathatják elköteleződésüket a régészethez és az európai kulturális örökséghez.

  Az eredeti hír itt érhető el.