A könyvtárról

Intézeti könyvtár

Intézetünk könyvtára országos jelentőségű régészeti szakkönyvtár. Az Intézet oktatóinak/dolgozóinak és hallgatóinak kivételével az olvasók számára a könyvtár használatához engedély szükséges, amelyet az Intézet oktatói adhatnak ki (formanyomtatvány a könyvtárban érhető el).

A 2002 óta zajló felújítás, rendezés és folyamatos fejlesztésnek köszönhetően jelenleg a könyvtár állományát közel 40 000 kötetet alkotja. Az állományban mintegy 28 000 könyv és 13 000 periodika található meg, ezen kívül az Intézet hallgatóinak, kutatóinak szakdolgozatai, disszertációi kb.1200 kötetet tesznek ki. A könyvtár folyamatos fejlesztése során, a külső forrásokból vásárolt hagyatékok és a legújabb szakkönyvek mellett, több bel- és külföldi intézménnyel tart cserekapcsolatot. A könyveken és periodikákon túl kb. 4000 példányt tartalmaz a különnyomatok gyűjteménye, valamint az egyetem ösztöndíjas doktori és alapképzésű hallgatóinak köszönhetően a könyvtár digitális állománya is folyamatosan gyarapodik.

2018 óta Intézetünk könyvtárának szerves részét képezi az Alföldy Géza Epigraphiai Könyvtár, ami több, mint 6000 kötetével nemzetközi viszonylatban is az egyik legnagyobb és legjelentősebb epigraphiai szakkönyvtár.

A könyvek és periodikák a könyvtár hat termében érhetők el, mivel a rendezést követően, 2002 óta a könyvtár szabadpolcos rendszerben működik. A könyvtár termeiben az állomány időrendi felosztásban található meg, azon belül pedig topográfiai tagolásban. A könyvek, periodikák és különnyomatok a szakolt elrendezésnek köszönhetően könnyen megtalálhatók, ugyanakkor az elektronikus adatbázis és a könyvtáros további segítséget nyújtanak a keresésben.

Az Intézet Könyvtára egyben az intézeti élet aktív színtere. Értekezletek, előadások és intézeti rendezvények gyakori színhelyévé vált.

A könyvtár vezetése

Markó-Markechné Zelei Edit könyvtárvezető

Linkek

Az Intézeti Könyvtár honlapja

Online katalógus