Siklósi Zsuzsanna Lendület kutatócsoportot alakíthat

2022.06.17.
Siklósi Zsuzsanna Lendület kutatócsoportot alakíthat

Siklósi Zsuzsanna, Intézetünk adjunktusa elnyerte hazánk egyik legjelentősebb kutatási támogatását és ennek köszönhetően Lendület kutatócsoportot alakíthat.

Egyének és közösségek, szociális hálózatok és innovációk a Kárpát-medence rézkorában

című kutatási program témája röviden összefoglalva a következő:

A 21. századhoz hasonlóan, a rézkor (i.e. 4500–2800) az innovációk időszaka. Ekkor olyan, az emberiség történelmét alapjaiban átformáló újítások és felfedezések terjedtek el Európában, mint a fémművesség, a kerék és a kocsi, az eke, a gyapjú vagy a tejtermékek nagyobb arányú fogyasztása. A kutatás több tudományterület legmodernebb módszereit alkalmazva az innovációk elterjedését alakító, egyének közötti szociális kapcsolatokat vizsgálja. A rokonság, lakóhelyválasztás, mobilitás, a tanulás és tanítás formái egyaránt befolyásolhatták azt, hogy a tudás egyes társadalmi hálózatokon gyorsabban, másokon lassabban terjedt.

A Kárpát-medence földrajzi helyzeténél fogva fontos összekötőkapocs Délkelet- és Közép-Európa között, ezért ideális terepet kínál az innovációk elterjedési módjának a megértéséhez. Az új Lendület kutatócsoport a kora- és középső rézkor közösségeit, a fémművesség elterjedésének társadalmi közegét kutatja és azt, hogy milyen kapcsolatok tették lehetővé a nagyértékű tárgyakhoz való hozzáférést, illetve hogyan és mivel viszonozták ezeket.


A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése azáltal, hogy lehetőséget teremt a nemzetközi szinten legkimagaslóbb teljesítményű kutatóknak önálló kutatócsoportok létrehozására. Az ezévi pályázati felhívásra 102 érvényes pályázat érkezett, melyek közül 19 kerül támogatásra. A nyertes pályázatok teljes listája itt olvasható.